Permanent Galleries - V&A Sainsbury Gallery

The Sainsbury Gallery and the Sackler courtyard are the newest additions to the V&A and provide both a new entrance from Exhibition Road into this world famous museum and a new space to stage temporary exhibitions.

Built on the site of the V&A's old boiler house, this new subterranean exhibition space adds 1400 sqm of column free exhibition space, a new entrance including the Sackler Courtyard, a shop and cafe.  DHA were involved in this project from competition stage, working with AL_A and the V&A over a six year period on this complex build.  The column free gallery ceiling supports the courtyard above and because of this has a complex folded form.  The integrated lighting system was designed to work with the ceiling form and to integrate house lighting, emergency lighting and temporary exhibition lighting as well as hanging points and data.

Here is a link that shows some of the complexity of the project:

Previous page


Victoria & Albert Museum